Musikken fra 2017

 

Her er de essensielle albumene som huskes fra 2017. Dette er for de som har kulturelt vidsyn litt utover 10-på-topp listene. Det er spesielle artister og spesiell musikk, med kvaliteter og særpreg utover det vanlige.

Flashbulb – Piety Of Ashes

Flashbulb har laget flere særdeles gode album, som holder veldig høy standard både lydteknisk og musikalsk, og de har særpreg og er nyskapende.

Piety Of Ashes er ikke noe unntak i så måte – her er det videre i samme retning som Nothing Is Real, litt råere og mer upolert, og med en særdeles heftig dypbass.

Dette er ikke for sarte audiofiler. Her er det brukt forvrengning og ulyder og støy på en slik måte at det godt kan høres ut som noe er galt. Nytt på dette albumet er bruk av kompressoreffekter slik at det blir kraftig pumping, slik som på mye av den vanlige bingo-popmusikken.

Dypbassen, med både heftig innhold nivåmessig og nyanser er spesiell, og stiller særskilte krav til reproduksjonsutstyret for å komme til sin rett.

Nivået er av og til presset helt i taket, og det klipper også kraftig her og der. Likevel kan dette albumet godt spilles høyt, uten at det blir plagsomt. Litt lydvolum er egentlig påkrevd, for å få frem den fine taktile spensten i de dynamiske anslagene i bassen, og gi kraft til den heftige dypbassen.

På Hypothesis er det ren dypbass som på en måte ikke høres, den føles bare. Kontrasten til det skarpe anslaget på basstrommen blir veldig stor.

Leaves overrasker første gang du hører den, med basstransienter som flytter hele huset uten at det hverken er høy lyd eller mye bass. Veldig besnærende å oppleve.

På Bandcamp:
https://theflashbulb.bandcamp.com/album/piety-of-ashes


Daniel Herskedal – The Roc

Rett og slett helt vanvittig bra. Det er nytt, det er spesielt, det er maltraktering av tuba og kubjeller.

Lydbildet har et klart og oppløst preg, med fin punch nedover i bassen, og det kan spilles høyt selv om det er kjørt ganske hardt opp i nivå.

På Krøderen Line er kubjellene i starten veldig surrealistisk – de flyter rundt i rommet der fremme, litt fremfor høyttalerene, og er som om de nesten er mer realistisk enn virkelig.

På Bandcamp:
https://danielherskedal.bandcamp.com/album/the-roc


Emancipator – Baralku

Avslappende atmosfære med Emancipator-lyden.

På Bandcamp:
https://emancipator.bandcamp.com/album/baralku

Panda Dub – Shapes & Shadows

Alltid spennende når det kommer noe nytt fra Panda Dub.

På Bandcamp:
https://pandadub.bandcamp.com/album/shapes-shadows

Salmonella Dub – World She Waits

To nye låter fra Salmonella Dub med veldig god lyd, her er det både dynamikk og bass med snert, og dette kan spilles høyt.

På Bandcamp:
https://salmonelladub.bandcamp.com/