QA 1-4: Fire ofte stilte spørsmål om lyd

Fire ofte stilte spørsmål om lyd, besvart enkelt og greit, uten lange avhandlinger om hvorfor det er slik.

Men det går an å spørre og kommentere, her i kommentarfeltet, eller andre steder. For å få en bedre og mere komplett forklaring, eller dele egne erfaringer.

?:

1: Når alt låter nesten likt, er det noe poeng i å bruke mye penger på lyd?
2: Får jeg bedre dybde i lydbildet med høyttalerene plassert langt ut i rommet?
3: Kan bedre ledninger forbedre lyden?
4: Vil en hornsubwoofer eliminere rommets påvirkning i bassen?

? #1: Når alt låter nesten likt, er det noe poeng i å bruke mye penger på lyd?

Feil.

Alt låter lagt i fra likt, men når en hører på forskjellige oppsett i omtrent samme rom, og alle høyttalerene er av sorten med domediskant og små basselementer, blir lyden mye av det samme, selv om forsterkere og resten av elektronikken er forskjellig. Det kan være nyanseforskjeller, for eksempel klarere og mer definert diskant på et oppsett, mens mellomtonen er mere transparent på et annet. Men det blir liksom aldri noe som løfter lyden nok til at det er interessant å bruke penger på det.

Andre typer høyttalere vil kunne gi mye større forskjeller. Større høyttalere med store basselementer, store horn, store planarer – elektrostater og magnestater – som er dipoler.

En årsak til at slike høyttalere blir noe annet er at spredningsmønsteret fra disse er veldig forskjellig fra en standard dome + liten bass, mens alle disse små høyttalerene vil være ganske like.

Andre forskjeller er transientgjengivelse – hvordan impulser gjengis. Ofte kaller vi disse egenskapene for dynamikk, og vi forstår hva som menes, selv om dynamikk egentlig betyr noe annet. En bedre og ofte større høyttaler gjengir trommeslag og nyanser i anslaget på for eksempel piano på en mye mer kraftfull og realistisk måte.

Å gjøre endringer på akustikken i rommet vil også utgjøre en vesentlig forskjell.

Skikkelig bass krever et separat bassystem. Installasjon av et slikt vil utgjøre en enorm forskjell for lyden, ikke bare i bassen, men også oppover i mellomtoneområdet.

Alt dette koster penger, og det er egentlig ikke noen grense for hvor mye en kan bruke. Forutsatt at pengene legges der det utgjør en forskjell, så blir lyden bedre med bedre høyttalere, bedre bassystem, bedre kalibrering, bedre romakustikk.

? #2: Får jeg bedre dybde i lydbildet med høyttalerene plassert langt ut i rommet?

Ja.

I de fleste tilfeller vil dybde i lyden oppfattes som bedre når høyttalerene trekkes bakover mot lytteposisjonen, vekk fra frontveggen.

Hvor stor forbedringen blir avhenger av rommets akustikk og høyttalerene.

Dette påvirker frekvensresponsen til høyttalerene i nedre mellomtone og bass, samt at refleksjoner fra frontveggen kommer fra en flate lenger unna og fremfor høyttalerene. En tradisjonell høyttaler sender lite lyd bakover, men lyd som reflekteres fra andre flater rommet når frontveggen, og blir reflektert.

Noen hevder dette er en innbilt effekt som oppstår fordi vi ser et åpent rom fremover mellom høyttalerene.

Høyttalerene i Rom2 er plassert et godt stykke fra frontveggen.

? #3: Kan bedre ledninger forbedre lyden?


Nei.

Ledninger har ingen innvirkning på lyden, med mindre de er feilkonstruert. Hvis en leverandør hevder en ledning kan forbedre lyden, så er det enten svindel eller inkompetanse.

? #4: Vil en hornsubwoofer eliminere rommets påvirkning i bassen?

Dessverre ikke.

I bassen er det rommet og lydkildens plassering og størrelse som bestemmer responsen, og dette blir akkurat det samme enten det er en hornmunning eller en høyttalermembran som leverer lyden, så lenge størrelsen på radiatoren er den samme. Horn er ofte større, men i bassen blir de likevel små i forhold til bølgelengden, som er mange meter.

Plassering utgjør mye, og separat bassystem gir bedre respons fordi subwooferene kan plasseres inntil rommets flater.

Flere subwooferenheter kan forbedre ting markant, og sammen med kalibrering i en dsp – digital signalprosessor – kan det blir mye bedre.

Eksempel: To små V6 basshorn plasseres og kobles opp, uten kalibrering, ingen prosessering på hovedhøyttalerene. I dette tilfellet oppnås en helt grei respons uten resonanser og hull der bassen mangler. Forskjellen til bare hovedhøyttalere alene er veldig stor.

Rød = hovedhøyttalere alene, blå = med 2x V6.