AV-processor/receiver as pre/processor

Occasionally I am questioned for which processor and amplifier solutions can be used, especially in regard to crossover and bass system integration. Some have asked whether an ordinary AV-receiver or AV-processor can be used for this, they do have bass-management and necessary adjustment.

And that is correct, an AV-receiver/AV-processor is well suited for all kinds of sound systems, including dedicated 2-channel music systems.

Pros

 • All required processing and functionality in one box
 • Audibly transparent when used right
 • Affordable compared to alternatives
 • Calibrated volume control so you always know how loud your current setting is
 • Manages integration of the bass system

Cons

 • Such off-the-shelf units are less appealing for us gourmet audiophiles
 • Many menus and settings to get lost in
 • Power amplifiers are often lacking
 • May have processing functionality limitations
 • Complicated and difficult in use because there are too many sound modes and features

Tip

 • Choose a Denon / Marantz – because they are the ones I have tested.
 • Select a model with pre-out connectors – even if you think the power amplifiers are good enough.
 • More expensive models typically have more channels and more functionality, the sound is the same.

Sound Quality

The publisher is lazy, so you will have to translate the rest of this article yourself:

I forsterkertesten brukte jeg en AV-prosessor/receiver som pre+dac:
https://www.kvalsvoll.com/blog/2015/03/14/test-av-lydkvalitet-til-forsterkere/

Her finner du lydfilene:
https://www.kvalsvoll.com/Articles/abx/

Som du ser, så er det en del å passe på når en gjør slike tester, hvis en skal være sikker på at resultatet er gyldig. Det en også ser, er at det er stor margin på pre+dac-delen, det er en lydfil der signalet er kjørt gjennom 5 ganger, og dette låter helt likt når en sammenligner med den originale lydfilen.

De modellene jeg har testet ble målt grundig før de ble tatt i bruk, såpass grundig at effekttrinnet brant opp på en. Nå er disse erstattet, må anta at de nye virker like godt eller bedre. Mulig effektforsterkerdelen er bedre på de nyere modellene.

Jeg har selvsagt gjort en teknisk analyse med måling av signalbehandlingen, og når jeg ser på disse grafene er det ikke så veldig overraskende at det er vanskelig på høre forskjell – alle feil er mindre enn det som er mulig å høre.

Det er mange som ikke liker dette, de blir sure og noen blir regelrett sinte. Det har nok med at dette kræsjer fullstendig med den verden som presenteres av hifiskribenter og produsenter og selgere, samtidig som det ikke er mulig å tilbakevise slike fakta som avslører hvordan det virkelig henger sammen.

Hvis dette er noe du synes er veldig interessant nå i varmen (første norske sommeren med sol og varme på 174 år), så er det mulig å bruke veldig mange timer her på å prøve på høre etter forskjeller i disse lydfilene, forskjeller som rent teknisk finnes fordi de faktisk er målbare, de kan bare ikke høres. Du må bruke en digital avspiller med abx (foobar med abx plugin), som lar deg skifte fort og enkelt mellom filene som testes, og kan verifisere at forskjellen du tror du hører faktisk finnes.

For lydkvalitet så er det støy som er mest kritisk, her kan det være forskjell på modellene. Og det gjør det ikke lettere at det ikke er noe samsvar mellom ytelse og pris eller det som står i databladet.

For å gi en indikasjon på hvor bra dette er med hensyn til støy/dynamikkområde:

Jeg har laget testfiler uten lyd, en 16-bit og en 24-bit. Disse kan finnes på nettsiden her:

https://www.kvalsvoll.com/Articles/TestSignals/null%2010min.flac
https://www.kvalsvoll.com/Articles/TestSignals/null%2024%2010min.flac

16-bit filen begynner å gi hørbar støy med mastervolum på -3dB. 24-bit filen er helt stille til +6 – +8dB, altså er dynamikkområdet på signalbehandlingen rundt 10dB bedre enn 16-bit audio.

Det er først og fremt støy når det skal være stille som er problemet – nettstøy, brum og knitring, som er der også når volumet er skrudd helt ned. Databladet er selvsagt ubrukelig for dette også, der står det bare et tall som ikke gir mening i forhold til det som faktisk skjer i praksis. For å finne ut om det er bra nok, må en rett og slett kjøpe forsterkeren, koble opp med høyttalere og alt som skal inn – fx pc via hdmi er viktig å få med, fordi pc-en kan overføre støy via jordplanet i hdmi-kabelen. Slå på, og hør – er det ingen hørbar støy, så virker det.

AVR frekvensrespons, typisk høyttaler for sammenligning.
AVR forvrengning, typisk høyttaler for sammenligning.
AVR 19+20KHz IMD – en test som ofte brukes for å avsløre kvalitet på signalbehandlingen. Her er ytelsen sammenlignbar med 25W klasse-A forsterkeren.

Functionality

Jeg har testet Marantz og Denon prosessorer/receivere, de fungerer bra og har funksjonaliteten som trengs. En pc-basert løsning for eksempel, kan lages veldig bra rent lydteknisk, men så mangler slike ting som en betjeningsvennlig og SIKKER volumkontroll. Typiske 2-kanal stereoløsninger mangler alt.

For 2-kanal er eneste kriteriet at det er pre-utganger. For å finne modeller og priser er det bare å gå inn på nettsidene til butikker som selger slike. Det er liten sammenheng mellom lydkvalitet og pris – forsåvidt temmelig innlysende hvis lyden er transparent, de dyrere modellene har flere knapper og kanaler og tilkoblinger, og har mere papirwatt.

Du kan bruke en vanlig forsterker med subutgang, men da får du ikke all funksjonaliteten som trengs for å integrere systemet skikkelig. Det vil likevel virke på et vis, selv om det ikke er mulig å justere i tid med delay. Dette er noe jeg vil anse som en midlertidig løsning, inntil noe annet kommer på plass.

Om du lurer på å bruke effektforsterkerdelen i en AV-receiver, så blir det noe annet. Disse effekttrinnene er veldig enkelt oppbygd, helt underdimensjonert, og vil ha problemer med å drive høyttalere med lav impedans. I spesielle tilfeller kan det gå, med vanlige hifi-høyttalere er det generelt en dårlig ide.

Andre ulemper med AV-prosessor er at all funksjonaliteten gjør forsterkeren komplisert og uoversiktlig i bruk, spesielt når en skal sett opp systemet. Men når en får det opp å kjøre, så er det bare å slå på, justere volum med fjernkontrollen, og spille musikk.

Typiske 2-kanal forsterkere med subutgang mangler grunnleggende funksjonalitet slik som delay, de har ikke digital prosessering, anbefales ikke. Noen nyere stereoforsterkere har skikkelig prosessering, fx Devialet, Lyngdorf, disse kan fungere veldig bra.

Bass System Integration

Bassystemet med basshornene fungerer separat fra hovedhøyttalerene, slik at signalet til hovedhøyttalerene ikke går gjennom noe prosessering eller filter i forsterkeren til bassystemet.

Deling mellom hovedhøyttalere og bassystem gjøres i en prosessor tidligere i kjeden – det er her AV-prosessoren kommer inn. Der velges delefrekvens og delay på hovedhøyttalerene justeres slik at hele systemet blir best mulig tidsmessig, og summerer korrekt rundt delefrekvensen.

Hvis det ikke finnes noe tidsjustering – fordi delefilteret er analogt, eller det kjører uten deling – så går det likevel an å få til, å senke delefrekvensen ned til 60-80Hz kan hjelpe for å få bedre integrering. Compact Horn subwooferene har dsp forsterker (SA700) som kan kalibreres til akkurat den frekvensresponsen en vil ha, inkludert avrulling oppover for integrering mot hovedhøyttalerene, slik at den delen av delingen som ellers skjer før signalet sendes til bassystemet kan gjøres i SA700 forsterkeren.

Hvis det ikke er noen slik prosessor i systemet, så kjøres det hele uten noen deling, og settes opp på best mulig vis, i forhold til de mulighetene som er. Og det virker det også.

Slik prosessering er det etterhvert flere nye stereoforsterkere som har. Alle AV-prosessorer har dette, også de rimeligste variantene av AV-receivere.

Det går an å sette inn en dsp prosessor etter forforsterker, før effektforsterker og bassystem. Da stilles det ganske høye krav til kvaliteten på signalbehandlingen i denne, for å unngå hørbart tap av lydkvalitet. Det kan fort koste litt penger.

Da ser en at det er flere måter å sette opp dette på:

System uten prosessering på hovedht:

forforsterker -> (eventuelt aktivt delefilter) -> effektforsterker -> hovedhøyttaler (får tilført hele frekvensområdet og ruller av naturlig)
forforsterker -> SA700 DSP forsterker (deling og eq tilpasset slik at det passer best mulig sammen med hovedht + eq tilpasset rom og preferanser) -> basshorn!

System med prosessering:

forforsterker/prosessor (med deling og delay) -> effektforsterker -> hovedhøyttaler (spiller ikke bass og har tilpasset delay for korrekt impulsrespons)
forforsterker/prosessor (med deling og delay) -> SA700 DSP forsterker (eq tilpasset rom og preferanser) -> basshorn!

System med ekstra prosessor:

forforsterker -> prosessor (med deling og delay) -> effektforsterker -> hovedhøyttaler (spiller ikke bass og har tilpasset delay for korrekt impulsrespons)
forforsterker -> prosessor (med deling og delay) -> SA700 DSP forsterker (eq tilpasset rom og preferanser) -> basshorn!

In short – better sound for less money

Her er det mye penger å spare for den som er opptatt av best mulig lyd. I stedet for å bruke et solid sekssifret beløp på forsterkere og dac, kan en få bedre resultat med en AV-prosessor/receiver til en brøkdel av prisen.