AV-prosessor/receiver som pre/prosessor

Jeg får av og til forespørsel om hva slags prosessor og forsterkerløsning som kan brukes, spesielt med tanke på deling og integrering av bassystemet. Noen spør om det går an å bruke en vanlig AV-receiver eller AV-prosessor til dette, for disse har jo deling med bass-management og justeringene som trengs.

Og det stemmer, en AV-receiver/AV-prosessor er veldig godt egnet for alle typer lydanlegg, også 2-kanals dedikerte musikkanlegg.

Oppdatering per 22.06.2020 nederst i artikkelen

Fordeler

 • All nødvendig prosessering og funksjonalitet i en boks
 • Lydmessig transparent når brukt rett
 • Prisgunstig i forhold til alternativene
 • Volumkontroll som er kalibrert slik at du alltid vet hvor høyt du har skrudd opp
 • Ordner integrering av bassystemet

Ulemper

 • Lite tiltalende med slik hyllevare for oss gourmet-audiofiler
 • Mange menyer og settings å rote seg bort i
 • Ofte dårlige effekttrinn
 • Kan ha begrensninger i prosesseringsfunksjonalitet
 • Komplisert og uoversiktlig i bruk fordi det er for mange lydmoduser og funksjoner

Tips

 • Velg en Denon/Marantz – fordi det er de jeg har testet.
 • Velg en modell med pre out utganger – selv om du tror forsterkerene er bra nok.
 • Dyrere modeller har typisk flere kanaler og mer funksjonalitet, lyden er den samme.

Lydkvalitet

I forsterkertesten brukte jeg en AV-prosessor/receiver som pre+dac:
https://www.kvalsvoll.com/blog/2015/03/14/test-av-lydkvalitet-til-forsterkere/

Her finner du lydfilene:
https://www.kvalsvoll.com/Articles/abx/

Som du ser, så er det en del å passe på når en gjør slike tester, hvis en skal være sikker på at resultatet er gyldig. Det en også ser, er at det er stor margin på pre+dac-delen, det er en lydfil der signalet er kjørt gjennom 5 ganger, og dette låter helt likt når en sammenligner med den originale lydfilen.

De modellene jeg har testet ble målt grundig før de ble tatt i bruk, såpass grundig at effekttrinnet brant opp på en. Nå er disse erstattet, må anta at de nye virker like godt eller bedre. Mulig effektforsterkerdelen er bedre på de nyere modellene.

Jeg har selvsagt gjort en teknisk analyse med måling av signalbehandlingen, og når jeg ser på disse grafene er det ikke så veldig overraskende at det er vanskelig på høre forskjell – alle feil er mindre enn det som er mulig å høre.

Det er mange som ikke liker dette, de blir sure og noen blir regelrett sinte. Det har nok med at dette kræsjer fullstendig med den verden som presenteres av hifiskribenter og produsenter og selgere, samtidig som det ikke er mulig å tilbakevise slike fakta som avslører hvordan det virkelig henger sammen.

Hvis dette er noe du synes er veldig interessant nå i varmen (første norske sommeren med sol og varme på 174 år), så er det mulig å bruke veldig mange timer her på å prøve på høre etter forskjeller i disse lydfilene, forskjeller som rent teknisk finnes fordi de faktisk er målbare, de kan bare ikke høres. Du må bruke en digital avspiller med abx (foobar med abx plugin), som lar deg skifte fort og enkelt mellom filene som testes, og kan verifisere at forskjellen du tror du hører faktisk finnes.

For lydkvalitet så er det støy som er mest kritisk, her kan det være forskjell på modellene. Og det gjør det ikke lettere at det ikke er noe samsvar mellom ytelse og pris eller det som står i databladet.

For å gi en indikasjon på hvor bra dette er med hensyn til støy/dynamikkområde:

Jeg har laget testfiler uten lyd, en 16-bit og en 24-bit. Disse kan finnes på nettsiden her:

https://www.kvalsvoll.com/Articles/TestSignals/null%2010min.flac
https://www.kvalsvoll.com/Articles/TestSignals/null%2024%2010min.flac

16-bit filen begynner å gi hørbar støy med mastervolum på -3dB. 24-bit filen er helt stille til +6 – +8dB, altså er dynamikkområdet på signalbehandlingen rundt 10dB bedre enn 16-bit audio.

Det er først og fremt støy når det skal være stille som er problemet – nettstøy, brum og knitring, som er der også når volumet er skrudd helt ned. Databladet er selvsagt ubrukelig for dette også, der står det bare et tall som ikke gir mening i forhold til det som faktisk skjer i praksis. For å finne ut om det er bra nok, må en rett og slett kjøpe forsterkeren, koble opp med høyttalere og alt som skal inn – fx pc via hdmi er viktig å få med, fordi pc-en kan overføre støy via jordplanet i hdmi-kabelen. Slå på, og hør – er det ingen hørbar støy, så virker det.

AVR frekvensrespons, typisk høyttaler for sammenligning.
AVR forvrengning, typisk høyttaler for sammenligning.
AVR 19+20KHz IMD – en test som ofte brukes for å avsløre kvalitet på signalbehandlingen. Her er ytelsen sammenlignbar med 25W klasse-A forsterkeren.

Funksjonalitet

Jeg har testet Marantz og Denon prosessorer/receivere, de fungerer bra og har funksjonaliteten som trengs. En pc-basert løsning for eksempel, kan lages veldig bra rent lydteknisk, men så mangler slike ting som en betjeningsvennlig og SIKKER volumkontroll. Typiske 2-kanal stereoløsninger mangler alt.

For 2-kanal er eneste kriteriet at det er pre-utganger. For å finne modeller og priser er det bare å gå inn på nettsidene til butikker som selger slike. Det er liten sammenheng mellom lydkvalitet og pris – forsåvidt temmelig innlysende hvis lyden er transparent, de dyrere modellene har flere knapper og kanaler og tilkoblinger, og har mere papirwatt.

Du kan bruke en vanlig forsterker med subutgang, men da får du ikke all funksjonaliteten som trengs for å integrere systemet skikkelig. Det vil likevel virke på et vis, selv om det ikke er mulig å justere i tid med delay. Dette er noe jeg vil anse som en midlertidig løsning, inntil noe annet kommer på plass.

Om du lurer på å bruke effektforsterkerdelen i en AV-receiver, så blir det noe annet. Disse effekttrinnene er veldig enkelt oppbygd, helt underdimensjonert, og vil ha problemer med å drive høyttalere med lav impedans. I spesielle tilfeller kan det gå, med vanlige hifi-høyttalere er det generelt en dårlig ide.

Andre ulemper med AV-prosessor er at all funksjonaliteten gjør forsterkeren komplisert og uoversiktlig i bruk, spesielt når en skal sett opp systemet. Men når en får det opp å kjøre, så er det bare å slå på, justere volum med fjernkontrollen, og spille musikk.

Typiske 2-kanal forsterkere med subutgang mangler grunnleggende funksjonalitet slik som delay, de har ikke digital prosessering, anbefales ikke. Noen nyere stereoforsterkere har skikkelig prosessering, fx Devialet, Lyngdorf, disse kan fungere veldig bra.

Integrering av bassystemer

Bassystemet med basshornene fungerer separat fra hovedhøyttalerene, slik at signalet til hovedhøyttalerene ikke går gjennom noe prosessering eller filter i forsterkeren til bassystemet.

Deling mellom hovedhøyttalere og bassystem gjøres i en prosessor tidligere i kjeden – det er her AV-prosessoren kommer inn. Der velges delefrekvens og delay på hovedhøyttalerene justeres slik at hele systemet blir best mulig tidsmessig, og summerer korrekt rundt delefrekvensen.

Hvis det ikke finnes noe tidsjustering – fordi delefilteret er analogt, eller det kjører uten deling – så går det likevel an å få til, å senke delefrekvensen ned til 60-80Hz kan hjelpe for å få bedre integrering. Compact Horn subwooferene har dsp forsterker (SA700) som kan kalibreres til akkurat den frekvensresponsen en vil ha, inkludert avrulling oppover for integrering mot hovedhøyttalerene, slik at den delen av delingen som ellers skjer før signalet sendes til bassystemet kan gjøres i SA700 forsterkeren.

Hvis det ikke er noen slik prosessor i systemet, så kjøres det hele uten noen deling, og settes opp på best mulig vis, i forhold til de mulighetene som er. Og det virker det også.

Slik prosessering er det etterhvert flere nye stereoforsterkere som har. Alle AV-prosessorer har dette, også de rimeligste variantene av AV-receivere.

Det går an å sette inn en dsp prosessor etter forforsterker, før effektforsterker og bassystem. Da stilles det ganske høye krav til kvaliteten på signalbehandlingen i denne, for å unngå hørbart tap av lydkvalitet. Det kan fort koste litt penger.

Da ser en at det er flere måter å sette opp dette på:

System uten prosessering på hovedht:

forforsterker -> (eventuelt aktivt delefilter) -> effektforsterker -> hovedhøyttaler (får tilført hele frekvensområdet og ruller av naturlig)
forforsterker -> SA700 DSP forsterker (deling og eq tilpasset slik at det passer best mulig sammen med hovedht + eq tilpasset rom og preferanser) -> basshorn!

System med prosessering:

forforsterker/prosessor (med deling og delay) -> effektforsterker -> hovedhøyttaler (spiller ikke bass og har tilpasset delay for korrekt impulsrespons)
forforsterker/prosessor (med deling og delay) -> SA700 DSP forsterker (eq tilpasset rom og preferanser) -> basshorn!

System med ekstra prosessor:

forforsterker -> prosessor (med deling og delay) -> effektforsterker -> hovedhøyttaler (spiller ikke bass og har tilpasset delay for korrekt impulsrespons)
forforsterker -> prosessor (med deling og delay) -> SA700 DSP forsterker (eq tilpasset rom og preferanser) -> basshorn!

Kort oppsummert – bedre lyd for mindre penger

Her er det mye penger å spare for den som er opptatt av best mulig lyd. I stedet for å bruke et solid sekssifret beløp på forsterkere og dac, kan en få bedre resultat med en AV-prosessor/receiver til en brøkdel av prisen.

Oppdatering 22.06.2020

De AV-prosessorene/receiverene jeg har testet og som denne artikkelen baserer seg på, har blitt noen år gamle nå. Fordi forskjellige modeller med forskjellig prisklasse og funksjoner hadde teknisk ytelse og lydkvalitet på samme akseptable nivå, ble det antatt at de fleste slike forsterkere vil ha akseptabel ytelse også fremover i tid, når nye modeller lanseres.

Uavhengige tester med tekniske målinger viser at dette ikke er tilfelle. Flere nyere modeller viser en teknisk ytelse som er så dårlig at en kan forvente en hørbar forringelse av lyden. Det er først og fremst støy som kan bli et problem, men også forvrengning er ganske høy på noen modeller.

Derfor er det nødvendig å enten måle apparatet selv, eller finne en uavhengig test utført av kompetente teknikere, for å være sikker på at en forsterker faktisk har ytelse på et nivå som en må kunne forvente per i dag.