Nye Forsterkere Buurion & Guurion

De er små de, de er kalde, de har perfekt lyd, de er fine og spennende å se på.

Jeg trengte nye effektforsterkere, både til mediarommet og til å drive de nye F205 høyttalerene. Noe som er lite og kompakt, med nok kraft til å drive mye rart, og samme lave forvrengning som klasse-A forsterkeren. Med ny teknologi er det nå mulig å bygge noe slikt.

En Buurion, en Guurion, og enda en Guurion.
Guurion er litt større enn Buurion. men ikke mye. Og så er den dobbelt så kraftig.
Buurion. Kraftfullt uttrykk, selv om den er liten.

Form og funksjon

Jeg ville ha en forsterker som gir et inntrykk av kraft og soliditet, med et slags naturlig, organisk preg.

Å få til dette når den samtidig skal være veldig liten, ble en interessant utfordring. En øvelse i samspillet mellom form og funksjon og materialer.

Alt er montert rundt en rammekonstruksjon laget av 6mm aluminium, med forsterkermodul på ene siden og kjøleprofiler på andre. Fronten og bakdelen i tre henger i endene foran og bak på chassiset.

Dette gir en vibrasjonsfri og robust konstruksjon, helt fri for skramlende metallplater.

Buurion deler i aluminium og tre. Chassis og kjøleprofiler i aluminium, frontdel i tre.
Bakdelen i tre.

Den smale formfaktoren gir plass til mange forsterkere ved siden av hverandre, veldig gunstig for multikanal systemer.

Et grovmasket metallgitter dekker midtseksjonen, der en kan se kjøpeprofilene i aluminium og forsterkermodulen gjennom gitteret. Her blir det veldig god luftgjennomstrømming, slik at kjølingen blir optimal for hele forsterkermodulen.

Kjølingen er overdimensjonert, her er temperaturen på kjøleplaten rundt 8 grader over romtemperatur, både på tomgang og i drift med solid pådrag. 30 grader på kjøleplaten i romtemperatur. Dette gir god driftssikkerhet og holdbarhet, fordi temperaturen på elektronikken holdes lav.

Fronten har LED for power og klipping. Nede til høyre er logoen plassert, diskret i svart utførelse.

Tredelene er svarte, behandlet med olje iblandet voks. Trestrukturen synes, og gir en kontrast til det strenge inntrykket fra de firkantete formene og ubehandlet aluminium som synes gjennom gitteret.

Jeg er veldig godt fornøyd med de visuell inntrykket – forsterkerene utstråler en slags kraft og soliditet.

Buurion. Kjøleprofiler i ubehandlet aluminium synlig gjennom gitteret.
Buurion. Tilkoblinger på baksiden, formfaktoren med smalt, langt chassis gir mening.

En Buurion, en Guurion, og enda en Guurion.

Buurion front.
Guurion frontpanel.

Lyden

Island On An Endless Plane (Flashbulb) er mer krevende enn det en først kan få inntrykk av. Jeg bruker jo denne som testspor, og det er det flere grunner til. Pianoet viser seg å være spesielt krevende for forsterkeren, når jeg spiller på de nye F205 høyttalerene. Med Buurion til å drive dem, så er det en fornøyelse å konstatere at det nå låter rent og slik det skal være.

Det blir et slags avslappet preg over lyttingen, når en er helt sikker på at forsterkeren aldri går i metning fordi det alltid er nok kraft. Og disse forsterkerene tåler også å bli kjørt i klipping,  uten å kollapse. Omtrent som den gamle klasse-A forsterkeren – driver alt, takler alt, tåler fint å bli kjørt i klipping, låter ikke vondt selv om det klipper innimellom. Forskjellen er at Buurion og Guurion er så mye kraftigere, slik at sannsynligheten for å slippe opp for krefter er så mye mindre.

De aller fleste noenlunde gode forsterkere låter fullstendig transparent så lenge de opererer innefor grensen for hva de kan levere – det vil si, det er ingen hørbar endring av lyden gjennom forsterkeren. Artikkelen jeg skrev noen år tilbake om lydkvalitet i forsterkere, bekrefter dette. Men hvis en har litt tungdrevne høyttaler, og drar på litt volum, så kommer en fort over i området der forsterkeren ikke er spesielt komfortabel lenger. Og da er det forskjell.

Teknisk ytelse

Buurion leverer 2x 150W/8ohm, 2x 300W/4ohm, i et størrelsesformat som en middels sigareske. Guurion leverer 2x 300W/8ohm, 2x 600W/4ohm – og den er bare noen få millimeter bredere og noen centimeter lenger.

Det er de nye nCore forsterkermodulene fra Hypex som gjør det mulig å lage en forsterker med en slik ytelse i så lite format. Dette er klasse-D forsterkere, med ekstremt lav forvrengning og lav støy.

Klasse-D har flere fordeler. Høy virkningsgrad medfører mindre varme, slik at alt kan bygges mye mindre. Reaktiv last – slik som en høyttaler – håndteres veldig bra, forvrengningskarakteristikken minne mye om klasse-A forsterkere.

Teknisk ytelse verifiseres med målinger av kvaliteten på signalbehandlingen. For forsterkere er støy og forvrengning det som er relevant, og gjøre en sjekk på at frekvensresponsen er flat. Disse forsterkerene har så lav støy og forvrengning at alle feil som tilføres er godt under terskelen for det som er mulig å høre.

En god måte å illustrere kvaliteten på er frekvensspekteret av to 19+20KHz toner. Er det perfekt, blir det bare to toner ved 19 og 20KHz. Dårlige forsterkere gir et trekkspillmønster av ekstra toner som tilføres det opprinnelige signalet. Her er Buurion og Guurion minst like god som klasse-A forsterkeren, mens mer normale konstruksjoner gjerne sliter litt.

19+20KHz sinus frekvensspekter for Buurion. De små grafene viser andre typer forsterkere, for sammenligning.

Lyst på en Buurion eller en Guurion?

Det er per i dag ikke noen produksjon av disse forsterkerene, så de er ikke mulig å få kjøpt.

Separate effektforsterkere er i ferd med å bli historie. Fremtidens lydsystemer vil bli basert på aktive og DSP-styrte løsninger, der effektforsterkerdelen er bygd inn i andre enheter.

Forsterkeren i T6-Flat-A har moduler basert på samme teknologi, og denne kan kjøpes. De er ikke like kraftig, men har samme evne til å drive alt av snodige høyttalere med perfekt lyd. Det er også planlagt en større DSP forsterker med samme forsterkermoduler som i Guurion.

Lese mer om forsterkere

Hvor mye effekt trenger jeg

AV-prosessor/receiver som pre/prosessor

Test av lydkvalitet i forsterkere

 

Bruk gjerne facebook-gruppen Kvålsvoll Design Community for å kommentere og diskutere denne artikkelen. (Sjekk dato på artikkelen, ikke forvent at facebook eller denne gruppen er tilgjengelig for all fremtid.)