F205: Hvordan en liten høyttaler setter ny standard for lyd

Det jeg hører er annerledes, og jeg innser at det er fordi lyden rett og slett er så mye bedre.
Liten størrelse, virker i vanlige rom, ser bra ut, akseptabel pris. Dette, sammen med vesentlig bedre lyd – det er fremtidens lyd.

F205

En ny standard for lyd

Jeg setter på Lyle Mays, sporet Ascent fra albumet Lyle Mays. Masteren opp på +8dB, dette er pre-loudness-war produksjon så det holder, og nivået i bassen er moderat. Her må en skru opp for å få fysikk. Dette er stort – i form av musikkopplevelse. Her klarer faktisk F205 å gjengi dette mesterverket med dynamikken intakt, sammen med en åpenhet og definisjon som er upåvirket av det noe høye lydnivået.

Det er vanskelig å skrive om ting jeg har laget selv. Om F205 og lyden. Fordi det er jeg som har tenkt ut, tegnet og bygd den, dette er min design. Det vil selvsagt farge mine inntrykk, og den som leser vil anta at historien som fortelles ikke er nøytral. Og jeg ønsker jo å fremstille det jeg har laget på en positiv måte, men også troverdig og noenlunde korrekt. Derfor må jeg prøve å formidle et mest mulig balansert inntrykk, der både gode og dårlige egenskaper er med. For F205 er dette spesielt vanskelig, fordi jeg liker den så godt. Det er rett og slett vanskelig å finne noe som er galt.

Det er denne klarheten og åpenheten. Alt er så tydelig, skarpt, definert. Over hele frekvensområdet, fra øverste diskant, nedover gjennom mellomtonen, helt ned til der bassystemet overtar. Sammenlignet med vanlige hifihøyttalere så er det som om skodda letter med F205, alt er mye klarere og mer tydelig.

Transienter har denne realismen og kraften som gode, store høyttalere gir. Skrus volumet opp, så blir det fysisk smell fra skarptrommer. Det er ikke slik at trommer og smell blir overeksponert, det låter på en måte veldig naturlig. En spesiell egenskap er evnen til å holde trommene dypt bak i lydbildet, uansett hva som skjer.

Flashbulb, album Kirlian Selections. Autumn Insomnia Session er en slags dynamikkorgie med eksplosive trommer. F205 klarer å gjengi dette på fullt volum, med en kraft og realisme som en forbinder med digre custominstallasjoner. Det er også mye mer enn bare slagkraft, det er rart hvordan klangen og karakteren til de forskjellige trommene kommer frem, helt tydelig og klart.

Lenger ut i albumet, California Dreaming. Nå passer det bedre med mer moderat volum, her er det ikke dynamikk og slagkraft som er fokus. Det er et enormt rom, som strekker seg langt, dypt fremover. Det skjer ting langt borte, lang der fremme, det er et digert tredimensjonalt landskap der disse lydene fremstår som helt klare, de henger sammen, og er plassert nøyaktig og stødig.

Fiolinen på Kirlian Selections III. Her avsløres en unik kominasjon av mykhet og råskap. Det er soft, men samtidig en slags behagelig skarphet, slik som virkelige instrumenter er. Mykt, men aldri polert.

Voices of Music, Biber Fiolinsonate, Gabrielle Wunsch, har det samme – mykt, men ikke polert.

Billie Eilish. Det er enkelt, direkte. Samtidig med nyanser og kontraster, som kommer fram på et magisk vis, en vokal med et nærvær som bare må oppleves. Det er rett og slett denne evnen til å formidle musikk og atmosfære.

Hadouk Trio, Air Hadouk, sporet Dididi. Her er det en trutbasun med en særegen klang, en slags sprøhet, som blir veldig fascinerende på F205.

Diskant som er både soft og rå samtidig, har jeg nevnt. Så er det dette med vekt – lyder langt oppe i frekvensregisteret får soliditet og kropp.

Det som er karakteristisk er at alt på en måte henger sammen, det er homogent, ikke noe som skiller seg ut. Det arter seg slik at instrumenter henger sammen, all lyden over hele frekvensområdet kommer fra instrumentet. Og instrumentene beholder sin egenlyd, slik at det blir stor kontrast mellom dem.

Lyden er magisk i lytteposisjonen i senter, det er der instrumenter og lyder fremstår som virkelige, det høres ikke ut som lyd fra to høyttalere. Beveger en seg utover mot sidene, så forsvinner mye av magien, men lyden har alltid rett klangbalanse, diskanten forsvinner ikke, og det er faktisk en slags lydscene også helt ut mot sideveggene i rommet. Og dette skyldes ikke romakustikken alene, det er høyttalerene. Andre høyttalere er nemlig ikke slik, den eneste jeg har hatt her som ligner er F2.

Jeg avslutter med Jøkleba Live, Mayshia. Brutalt. Kraftfullt. Her åpenbares en evne til å kunne spille høyt uten at det blir skarpt eller ubehagelig, slik at det faktisk er mulig å nyte denne musikken på høyt volum. Selv de kraftigste partiene gjengis med ro og stabilitet i lydbildet, og trompeten blir aldri skarp.

I de stille timer..

Dynamikk og transientgjengivelse og kapasitet er på plass. Like viktig er at det også fungerer på lavt volum. Det å sitte utover kvelden og lytte til musikk i flere timer, finne noe nytt, hente fram igjen gamle album, volumet er dempet og behagelig. Denne klarheten og definisjonen er med da også, trenger ikke spille høyt for å få med alt sammen.

F205 i Rom2.

Krever en god forsterker

Å hente ut det fulle potensialet i F205 krever mye av forsterkeren. Følsomheten er moderat på rundt 91dB, og den drar mye strøm med impedans ned under 4 ohm og store fasevinkler. Derfor kan du ikke regne med at det går bra å drive disse med en vanlig, liten stereoforsterker, eller en AV-receiver.

Dette henger selvsagt sammen med hvor høyt du har tenkt å spille. For lavt volum, så holder det lenge med en 5W rørforsterker.

Den aktive versjonen har en god forsterker som er tilpasset F205 innebygd. Den har også all nødvendig DSP prosessering, for integrasjon og deling mot bassystemet. Et enkelt, forutsigbart og prisgunstig alternativ.

Et system med T6-Flat-A bruker forsterkeren i T6 til å drive F205. Denne er ikke så veldig kraftig, men den er god, og driver enkelt den noe vanskelige lasten som F205 utgjør. Denne forsterkeren er mer enn kraftig nok til å drive F205 sammen med T6, fordi det da er subwooferen som begrenser kapasiteten.

Noen vil ønske å bruke andre effektforsterkere, eksperimentere med forskjellige modeller. Med F205 så går dette an, fordi selve F205 har et passivt delefilter med alle korreksjoner, det er bare å koble på en helt vanlig forsterker. F205 kombinerer fordelene med et aktivt system og det tradisjonelle der det er mulig å velge og eksperimentere selv.

En Buurion, en Guurion, og enda en Guurion. Som alle egner seg veldig godt til å drive F205.

Utviklet for bruk hjemme i normale rom

En så liten høyttaler må jo ha begrensninger, uansett hvor bra den er. Og det har den – det er ikke helt samme kapasitet lydtrykksmessig som større høyttalere bygd etter samme prinsipper kan ha – som store horn, noe med 12″ eller større i nedre mellomtone. En F205 egner seg ikke som PA-system i en gymsal. Men den trenger ikke kunne fylle en gymsal, når et vanlig lytterom er bittelite i forhold, og typisk lytteavstand er rundt 2.5 meter. Det en kan oppnå med en større høyttaler, er enda litt mere avslappet karakter over kraftige transienter i mellomtonen, litt renere og kraftigere. Men det kommer an på – med en kraftig forsterker, og litt gunstig plassering og akustikk, så er det ikke sikkert det er noe å hente i forhold til F205.

Den er voicet ganske flatt, og sammen med den kontrollerte spredningen kan dette gi en romrespons med inntrykk av litt lite nivå i nedre mellomtone. Dette kommer av at lyden ikke blir farget like mye av refleksjoner og resonanser som med andre høyttalere.

Om det kan gjøres bedre? Ja, det tror jeg. Jeg  er overbevist om at reproduksjon av lyd enda ikke har nådd et nivå der det ikke er mer på hente – selv med F205. F205 representerer nå i dag et stort steg i retning bedre lyd, med teknologi og løsninger som fremtidige høyttalere vil dra nytte av. Men akkurat nå, så er jeg fornøyd med F205, og blir ikke sittende å spekulere på hva som kunne vært bedre, når jeg hører musikk.

Denne lyden gjør det veldig engasjerende å høre på musikk, det blir på en måte avhengighetsskapende. En blir sittende å høre og undres, flere timer, med all slags musikk. Og dårlige innpspillinger, det har det brått blitt lite av, det meste er godt spillbart og kan nytes slik det er.

Men er det flere som liker dette?

Det har blitt noen besøk i Rom2 nå, der folk har fått høre vidunderet. Noen inntrykk går igjen, mens det selvsagt ikke er mulig for meg å få et fullstendig bilde av en annen persons opplevelse av lyden.

At det også virker på lavt volum, er noe flere har bemerket. Og så er det dette med holografi, hvordan en fornemmer at en kan reise seg og gå rundt blant instrumentene, det er noe nytt for de fleste.

En målsetning er å lage noe som er så bra, at det åpner opp for nye kundegrupper, rett og slett gjøre markedet for lydprodukter større. Få mange som ikke er veldig opptatt av lydkvalitet, til å ønske seg dette hjemme. Da må lyden gi noe mer enn små forbedringer som bare en lydentusiast legger merke til, det må gi en opplevelse som skiller seg vesentlig fra alt annet, og vi må like det.

Fremtidens lyd

Liten størrelse, virker i vanlige rom, ser bra ut, akseptabel pris. Dette, sammen med vesentlig bedre lyd – det er fremtidens lyd.

Nå er jeg ferdig med mitt forsøk på å formidle hva F205 er for noe. Resten her er om tekniske løsninger og hvordan denne høyttaleren ble til.

F205+T6-Flat-A System

Designkravene

En veldig liten høyttaler med samme lyd som en stor, med eneste begrensning at den ikke trenger å spille høyt i store rom. Dette er kort oppsummert kravspesifikasjonen til F205.

I artikkelen Kan en liten høyttaler bli like bra som en stor oppsummeres egenskaper en slik liten høyttaler må ha:

  • Separat bassystem
  • Dimensjonere for tilstrekkelig kapasitet
  • Transientgjengivelse
  • Kontrollere spredningen

Hele konstruksjonen, med hornet på toppen og kabinett med akustiske porter for spredningskontroll, ble slik fordi lydfeltet fra høyttaleren skal tilfredsstille spesifikke tekniske krav.

Utvikling av en slik høyttaler er en kombinasjon av kunst og vitenskap.

Bak de tekniske kravene ligger det en oppfatning om hvordan lyden skal bli. Kvålsvoll Design produktene har sitt særpreg lydmessig – det skal ha en naturlig klang, det skal være dynamikk og realisme. Oppfatninger om at “alt låter likt”, “det går ikke an”, passer ikke her. Å få til dette har tidligere vært synonymt med digre høyttalere. Og å få alt sammen til å stemme samtidig, er vanskelig. Da viser det seg, at om en greier å få til kapasitet og spredningskontroll i en liten høyttaler, så løser en samtidig noen problemer som store konstruksjoner medfører.

Hvordan det ble gjort

Det er helheten som gjør resultatet. Alt må stemme, det nytter ikke å implementere et par smarte løsninger for å løse ett eller to problemer, og så lage resten middelmådig.

Spredningskontrollen oppnås med horn for høyere frekvenser, og akustiske porter på siden av kabinettet nedover i mellomtonen.

Delefilteret er heller ikke noen vanlig standardløsning. Nederst deles det aktivt mot et bassystem ved 120Hz. Denne delingen gjøres slik at det oppnås flat fase og ingen tidsfeil i det viktige øvre bassområdet.

Deling mellom mellomtone og diskant er passiv, med ekstremt skarp avskjæring og kontrollert fase og oppførsel i tid. F205 er ikke faselineær, og det skyldes AMT driveren, det passive filteret er tilnærmet faselineært i seg selv. Det betyr at det aldri kommer lyd fra forskjellige høyttalerelementer til forskjellig tid i samme frekvensområde, og dette har stor betydning for opplevd lydbilde og oppløsning.

Det er valg av parametere og egenskaper for driverene som utgjør veldig mye av lyden i F205. HF driveren som står i hornet er en mellomstor AMT, denne har eksepsjonelt lav forvrengning og passende kapasitet. LF driverene har veldig god transientgjengivelse og høy kapasitet lydtrykksmessig, samt at de dekker sitt område helt uten resonanser fra membran og andre bevegelige deler. Dette er mulig fordi de ikke skal spille bass, og de skal bare virke opp til 1700Hz der HF-seksjonen overtar.

Lyd fra baksiden av elementene filtreres akustisk inni kabinettet, og kommer ut gjennom hullene på siden. Denne lyden, kombinert med lyden fra framsiden, lager spredningskontrollen nedover i mellomtone og øvre bassområde. For å få til dette er det tre kammer inni, med fire forskjellige typer akustisk dempemateriale, det er akustiske porter inni kabinettet. Spredningen blir gradvis bredere nedover i frekvens, som en vanlig stor høyttaler, bare litt smalere slik at det sendes mindre lyd bakover og ut til sidene. Foran høyttaleren, i retning mot der en sitter og lytter, er spredningen jevn.

En viktig del av den interne akustiske konstruksjonen er hvordan refleksjoner fra lyden inni kabinettet håndteres. Mange vanlige boxhøyttalere har et dypt kabinett som er fylt opp med dempemateriale, dette kan virke ganske bra. I F205 er kabinettet altfor grunt for denne fremgangsmåten, det må være slik for å få rett respons på lyden som kommer ut av portene. Simulering er nyttig i designprosessen her, og så må en analysere kabinettet når det er bygd, for å se at det faktisk virker slik det er tenkt.

Analyse av lyden i nærfelt foran høyttalerelementenes membraner og de akustiske portene avslører resonanser eller uønskede refleksjoner. Her er responsen helt jevn. Konsekvensen er at mellomtonen beholder all klarhet og definisjon som disse små høyttalerelementene kan levere.

Hornet med AMT-driveren er designet for veldig definert spredning, der det skal være jevnt over et stort område fremover i rommet der en lytter, og skarp avskjæring utenfor, og hele frekvensområdet fra 1700Hz til topps skal være med. En utfordring her er størrelsen på høyttaleren, som begrenser størrelsen på hornet – det går akkurat bra. Horn kan også brukes for resten av frekvensområdet nedover, men da blir høyttaleren veldig stor, med dimensjoner opp mot 1 meter i bredden.

Hele høyttaleren simuleres i et dataprogram, det bygges prototyper for deler slik som hornet, det testes og måles og simuleres på nytt. Så bygges hele høyttaleren, med nye runder simulering og måling og justeringer. Til slutt har jeg prototyper som er så ferdig at jeg kan sette på musikk og høre. Da er det finjusteringer som gjenstår, med mye lytting og mye måling i forskjellige rom med forskjellige plasseringer. Veldig mange målinger, og mange dager med lytting, slik at den som kjøper høyttaleren ikke trenger gjøre dette – bare pakke ut, plassere og koble opp, så virker det.

Alt dette koster litt å lage. Kabinettet er komplisert, elementene er ganske dyre. Prisen blir derfor en del høyere enn en middels plastbox eller soundbar, men så er da også lyden så mye bedre, at merkostnaden gir mening. Sammenligner en med veldig dyre høyttalere, så blir det interessant. For F205 har kvaliteter som overgår selv de mest påkostede hifihøyttalere, slik at en nedgradering i pris faktisk medfører en solid oppgradering i lyd.

F205 i farger

Spesifikasjoner

Produktside: F205 Høyttaler
Spesifikasjoner på produktsiden: F205 Høyttaler Spesifikasjoner

Modell: F205 / F205-A Høyttaler

Type

Frittstående aktiv (F205-A) eller passiv (F205) høyttaler for musikk og underholdning i små og mellomstore rom, for bruk i stereopar, integrert med bassystem for gjengivelse av lave frekvenser.

Frekvensområde

120Hz – 20KHz

Følsomhet

91dB/1m/2.83V

Nominell impedans

4 ohm (Minimum 3.6Ω @196Hz)

Anbefalt forsterkereffekt

5W til 400W

Effektkapasitet

300W AES (AES2-1984) / 600W Program (Normalt musikksignal)

Lydtrykkskapasitet

111dB/1m/>120Hz

LF seksjon

2×5″ høykapasitet drivere i lite kabinett med dempede akustiske porter og interne kammer

HF seksjon

Medium-størrelse AMT driver og horn med kontrollert spredning

Delefrekvenser

LF seksjon til HF seksjon: 1700Hz kontrollert fase, ekstremt skarp flanke
F205 til bassystem: 120Hz aktiv dsp-styrt

Anbefalt lytteavstand

1.6m – 3.2m

Tiltjustering for vertikal lyttehøyde

0° – 2° – 4°

Horisontal dekning

±42°

Dimensjoner

949mm (gulv-til-topp) / 162mm(baffelbredde) / 182mm(kabinettdybde). Grunnflate 232mm(bredde) / 204mm(dybde)

F205 dimensjoner

F205-A Aktiv Versjon

Forsterker

Intern Hypex nCore FA251.

DSP funksjonalitet

Prosessering for bassystem deling og integrering, eq, forsinkelse, programmerbar.

Forsterker utgangseffekt

250W/4Ω

Oppsummering

+ + +

  • Lydbilde
  • Realisme og dynamikk
  • Størrelse og design
  • Pris i forhold til ytelse

– – –

  • For lite kapasitet i store rom med lang lytteavstand

Dette er rett og slett en ny standard for lyd. Denne lyden gjør det veldig engasjerende å høre på musikk. At dette er mulig i så liten størrelse, er helt nytt.

Musikk

Lyle Mays, Lyle Mays

Flashbulb, Kirlian Selections

Voices Of Music, Biber Passacaglia, Gabrielle Wunsch

Billie Eilish, WHEN WE ALL FALL ASLEEP, WHERE DO WE GO

Hadouk Trio, Air Hadouk

Jøkleba, Live

 

 

Bruk gjerne forumet Kvålsvoll Design Produkter – Høyttalere – F205 for å kommentere og diskutere denne artikkelen.