Kvålsvoll Design Audio Forum

EnglishEnglish text EN    NorskNorsk text NO
Please or Register to create posts and topics.

Spørsmål rundt det praktiske med multi-sub

? fra facebookgruppen:

Spørsmål rundt det praktiske med multi-sub;

- Hva anbefales som delefilter-løsning som er enkel og god nok til å ikke forringe kvaliteten på aktive høyttalere som liker best digitalt signal? Minidsp 4 x10 hd og 10x10 hd ser ut til å være bokser med den funksjonaliteten, er det andre anbefalte løsninger?

- SA-700 forsterkeren på hjemmesiden står oppført til å kunne drive inntil 4 enheter, trenger man altså kun én stk for inntil 4 subwoofere?

- Er det noe i veien for å bruke litt forskjellige subwoofere i et multi-sub oppsett?

Med digital inngang er det enklere å unngå dårligere lydkvalitet pga støy og forvrengning i dsp, så det kan anbefales. Men dette er ikke så utbredt enda. Aktive ht har gjerne analog inngang, og en vanlig av-prosessor mangler digitale utganger. Det verste er hvis en har analogt signal ut fra forsterker, som må gjennom prosessor både for hovedht og bass. Da må denne dsp-en ha veldig gode spesifikasjoner for støy og forvrengning. Er den bra nok, så blir det ingen hørbar påvirkning av lyden. Slike prosessorer kan en lete etter der de selger pro utstyr.

SA-700 har to separate kanaler med dsp og forsterker. En forsterkerkanal kan drive to hornsubwoofere. Hvis en skal presse ut absolutt max av kapasiteten, så er det litt mer å hente med kun 2 subwoofere på en SA-700, men forskjellen vil ikke være stor i praktisk bruk.

Og det går an å bruke forskjellige subwoofere. Er de veldig forskjellig, så har de da forskjellig avrulling og fase, dette tar en hensyn til ved kalibrering. I Rom2 nå så tester jeg ut et oppsett med 2x V110 foran og 2x V6030 bak, dette gir en betydelig forbedring i lydkvalitet i bassen i forhold til bare to V110 foran.

Nå har det skjedd litt siden dette ble skrevet, nye produkter og løsninger både for bassystem og prosessering har kommet til.

De nye T6-Flat-A subwooferene har innebygd forsterker med DSP og all nødvendig prosessering. Den ene kanalen driver T6-Flat subwooferen, den andre kanalen driver hovedhøyttaleren. Signal inn er helt vanlig linjenivå analog eller digital, fra en forforsterker/DAC/streamer. Signalbehandlingen gjennom hele AD-prosessor-DA og forsterker er så bra at det ikke er noen hørbar påvirkning av kvaliteten.

Det betyr at alt av prosessering er løst optimalt, du trenger bare en helt vanlig forforsterker med linjeutgang.

https://www.kvalsvoll.com/Services/t_no.htm#5

Det kommer etter hvert en ny, større forsterker for de større bassystemene, med samme ytelse og funksjonalitet.

Ellers så dukker det stadig opp nye forsterkere som har digital prosessering for deling og integrasjon mellom hovedhøyttaler og bassystem. Devialet og Anthem har modeller som gjør dette.

For film, så kan en slik løsning bli lite optimalt, fordi LFE signalet og bass-management fra alle kanalene kan medføre problemer med nok headroom både internt i prosessoren, og på utgangen av prosessoren. Da er det bedre med en AV-prosessor/AV-receiver.

AV-Prosessor/AV-receiver er også et godt alternativ for 2-kanal. For de som er redd for lydkvalitet, anbefaler jeg denne artikkelen:

https://www.kvalsvoll.com/blog/2018/07/22/av-prosessor-receiver-som-pre-prosessor/