Kvålsvoll Design Audio Forum

EnglishEnglish text EN    NorskNorsk text NO
Please or Register to create posts and topics.

Musikerene på Godøya

(Re-post fra Kvålsvoll Design produkter - Systemløsninger)

Sverre på Godøy har fått seg en veldig stilren lydløsning med F205+T6-Flat-A. Her bor det folk som har over middels sans for design og estetikk:

Når jeg kom på besøk for custom kalibrering, var høyttalerene flyttet litt ut, og vinklet mot en lytteposisjon litt lenger bak i rommet:

Lydkilden er en Bluesound streamer, den styres fra mobil app og fjernkontroll for volumkontroll. Sverre kjører digitalt fra Bluesound rett inn i T6-Flat-A forsterkerene, så han har perfekt lyd uten noe som helst tap av signalkvlaitet, absolutt null støy:

Sverre sitt system fremstår som veldig elegant og stilrent og enkelt. Dette er alt du trenger for å få skikkelig lyd i stua.

Et System nummer 2

Sverre har flere hus, og nå vil de gjerne ha lyd i et nytt rom. Han hadde sett og hørt F105 her hos meg, og sammen med en enkel subwoofer (JBL) satte vi sammen dette stilrene systemet:

Dette ble satt opp med default kalibrering i DSP-en, og når jeg tok kontakt for å  høre om det virker, så, ja, det virket.

Sverre er av den omgjengelige og mer diplomatiske sorten. Så når han utrykker et ønske om at "kanskje du kunne komme og ta en slik kalibrering", så var det kanskje ting som kunne bli bedre. Det viste seg å stemme. For bassen var ikke bra, typisk "subwooferbass" med booOOoom og manko på punch og kraft, resonant og sjenerende.

Vi gjorde en kalibrering i DSP, og lyden ble noe helt annet. Nå er det ikke noen sjenerende resonanser, bassnivået kan økes, generelt ganske akseptabel lyd nå, så lenge en ikke prøver å spille Flashbulb på greit volum. Denne subwooferen har sine begrensninger.

For teknisk orienterte: Hvordan ser det ut på papiret

Systemet ble kalibrert med eq justeringer på bass-systemet. På F105 hovedhøyttalerene er det ingen eq, de kjører heeelt flatt, og, som vi skal få se, det er heller ikke nødvendig med noe eq på en god høyttaler plassert noenlunde greit.

Slik er forskjellen fra tidlig i denne kalibreringsprosessen (ingen lagret måling av originalt system, ser der ut som..), sammenlignet med slik det ble ferdig:

Ferdig til høyre, sist.

Det ser umiddelbart ikke ut til å være så stor forskjell, så hva skjer her, og hvorfor ikke bare vise en vanlig frekvensrespons? Vel, du må vite hva du skal se etter, da ser du forskjellen, og lyttemessig er den mye større enn på papiret her. Det som er interessant er hva som skjer utover i tid, en enkel frekvensrespons sier veldig lite om lyden.

Når jeg måler en F105 uten romrefleksjoner, så er det helt flat, helt perfekt. Den er ganske grei inne i et rom også. Men det er vel i mine rom, som er spesiallaget for lyd. Så da blir det vel ikke slik i rommet til Sverre her, som er helt uten noen akustiske tiltak.

Det viser seg, at F105 alene uten bass-system, blir slik i dette rommet:

Så det blir ganske bra, og ingen behov for noe eq. Merk også at F105 ruller av nedover, et resultat av default filter i DSP og F105 sin konstruksjon, her er det lett å få til god integrering med bass-systemet.

Her er hvordan denne grafen ser ut med 1/6 smoothing, slik som alle andre viser det:

Og her er hele systemet samlet, med 1/6 smoothing, enkel frekvensrespons:

Om du sammenligner denne grafen med den første over her, så ser du at alt av interessant informasjon er borte i en enkel frekvensrespons. Hvis denne blir brukt til å kablibrere systemet, så er det ikke mulig å få til et bra resultat, fordi en ikke ser noe av det som skjer med lyden.

Å få satt opp og kalibrert et slikt system krever rett kompetanse, uten det så får en aldri ut potensialet i systemet.

Så hvordan ble dette, er det like "bra" som det andre systemet til Sverre, med F205+T6?

Det er forskjellig, og det var innforstått, F105 er jo også en høyttaler til en brøkdel av prisen for en F205. Sverre sier selv at F205 har mer dynamikk og liv, og bassen er nok heller ikke i samme klasse som med T6. Utover det, så er dette nå et lydsystem som leverer lyd som er både engasjerende og nøytral, behagelig, med en slags 3D. Jeg hørte jo selv på dette F105 system når jeg kalibrerte, og det var absolutt mulig å sitte der og høre på musikk, speiselt når en tar i betraktning helt ubehandlet rom, så er dette imponerende. Bare det å kunne oppleve vokal som er tilstede i rommet, løfter opplevelsen av musikk til et annet nivå.

Da har dette systemet fått seg en solid oppgradering med V6 bass-system:

Da er dette systemet kalibrert, og venstre V6 ble flyttet litt.

Slik det står nå, så kan en sitte i stolen og få 3D innsyn i opptaket, ganske nær høyttalerene, mens andre steder blir det lyd som fyller rommet.

Her roter vi fælt, med ledninger og datamaskiner utover:

Og hva ble resultatet av dette, ble det noe bedre lyd? Jo, jeg mener det ble vesentlig bedre, med mye mer presis og kontant bass, samtidig som det noe generøse bassnivået ble beholdt.

Ser ut som Andreas har vært på besøk på Godøya, og jeg fant dette innlegget på et forum der han skriver kort og veldig bra oppsummert hvordan dette låter, og hva som er forskjellen mellom F205 og F105:

https://www.hifisentralen.no/forumet/threads/bes%C3%B8k-hos-kv%C3%A5lsvoll-design.96819/post-3734018